Στο παρακάτω κείμενο αναλύω την πρώτη φάση του κύκλου σου, την περίοδο (menstrual phase), τι συμβαίνει στο σώμα σου και πως μπορείς να σε υποστηρίξεις.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συντονιστείς με το σώμα σου είναι να μάθεις τις φάσεις του κύκλου σου και πως μπορεί αυτές να σε επηρεάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι φυσικές ορμονικές σου διακυμάνσεις μέσα σε ένα μηνά είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς σε αντίθεση με τους άνδρες εμείς οι γυναίκες κάνουμε ένα μηνιαίο κύκλο κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κάθε μέρα μας είναι διαφορετική καθώς εξαρτάται από τις ορμόνες μας.
Αυτό είναι το Cycle Syncing. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος φέρνει μαζί του μια σειρά από σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές αλλαγές.
Μαθαίνεις να εργάζεσαι με το σώμα σου και όχι ενάντια σε αυτό.
Είναι σημαντικό σαν γυναίκες να μάθουμε να υποστηρίξουμε το δικό μας σώμα, μυαλό και συνολική ευεξία και να συνδέσουμε την καθημερινότητα μας με το έμμηνο κύκλο μας.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε:
-
Τι σημαίνει περίοδος;
-
Τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του κύκλου;
-
Πως επηρεάζει αυτή η φάση την εργασία και την άσκηση;
-
Διατροφή και περίοδος
-
Ποια βότανα μπορούν να σε υποστηρίξουν κατά τη περίοδο;
-
Ποια συμπληρώματα μπορούν να σε υποστηρίξουν κατά τη περίοδο;
Η 1η φάση του κύκλου σου ονομαζέται περίοδος, ή έμμηνος ρύση ή διαφορετικά menstrual phase και σημαδοτεί την έναρξη του κύκλου. Στη βιβιλιογραφία αυτή τη φάση την βρίσκουμε ως early follicular phase . Αυτή διαρκεί από 3-7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσιακής φάσης, τα επίπεδα των ορμονών σου (οιστρογόνα και προγεστερόνη) είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Αυτή η πτώση ωθεί την αιμορραγία. Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη πέφτουν σημαντικά μαζί με την προγεστερόνη που προκαλεί τη σύσπαση των μυών και οδηγεί στην αποβολή της επένδυσης της μήτρας. Τα επίπεδα ενέργειας σου είναι χαμηλά.
Εργασία και περίοδος
Τις πρώτες δυο ημέρες της αιμορραγίας έχουμε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Η κοινωνία, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας, συχνά αναμένει σταθερά επίπεδα παραγωγικότητας, ενέργειας και εστίασης καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα. Πως μπορούμε εμείς σαν γυναίκες να ανταπεξέλθουμε σε αυτό όταν κατά τη διάρκεια της περιόδου βιώνουμε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, γνωστικές ικανότητες και διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις;
Πολλοί χώροι εργασίας δεν παρέχουν την ευελιξία στις γυναίκες να πάρουν άδεια ή να προσαρμόσουν τον φόρτο εργασίας τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Αυτή η έλλειψη προσαρμογής συχνά οδηγεί σε άγχος, εξάντληση και αίσθημα υποτίμησης. Είναι κάτι το οποίο ακούω συχνά από τα περιστατικά που έχω δουλέψει μαζί αλλά και προσωπικά έχω βιώσει. Έχω προσωπικά βιώσει αφεντικά που έδειχναν κατανόηση και άλλα που δεν τους ένοιαζε. Τα πατριαρχικά πρότυπα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις ανδρικές εμπειρίες και ανάγκες, οδηγώντας σε μια κοινωνική δομή που δεν λαμβάνει υπόψη την κυκλική φύση του γυναικείου σώματος.
Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τις προσδοκίες ότι οι γυναίκες θα πρέπει να «διώξουμε» τη δυσφορία ή το πόνο. Να πάρουμε παυσίπονα για να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικές. Αυτό είναι λάθος*. Δεν είμαστε άνδρες.
Θέλεις να μάθεις πως να υποστηρίξεις τον οργανισμό σου τις ημέρες που αιμορραγείς;