'Εμμηνος Κύκλος

Οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χρησιμοποιούν σερβιέτες και ταμπόν κατά μέσο όρο 1800 ημέρες στη ζωή τους.

Το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα είναι πιο λεπτό και απορροφητικό από άλλες περιοχές όπως των χεριών. Μια μελέτη εντόπισε ότι οι εκτιμώμενες δόσεις έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις, parabens και δισφαινόλες μέσω της δερματικής οδού απορρόφησης από τη χρήση σερβιέτων και ταμπόν ήταν υψηλές. Από την έναρξη της εμμηνορραγίας μέχρι την εμμηνόπαυση, ένα μέσο άτομο θα χρησιμοποιήσει πάνω από 11.000 ταμπόν ή σερβιέτες. Ο ιστός του κόλπου και του αιδοίου είναι εξαιρετικά διαπερατός, με αποτέλεσμα οι χημικές ουσίες να απορροφώνται χωρίς να πρωτόμεταβολίζονται (DOI: 10.1111/1471-0528.17668). 

Τι ενώσεις έχουν ανιχνευθεί σε προϊόντα έμμηνου ρύσεως;

Φθαλικές ενώσεις, πτητικές οργανικές ενώσεις, parabens, περιβαλλοντικές φαινόλες, χημικές ουσίες αρωμάτων, διοξίνες και ενώσεις που μοιάζουν με διοξίνες ανιχνεύθηκαν σε προϊόντα έμμηνου ρύσεως.Τα περισσότερα προϊόντα έμμηνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, όπως πολυεστέρα, μη βιολογικό βαμβάκι, ρεγιόν, δισφαινόλες, SAPs (υπεραπορροφητικά πολυμερή) για να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες υγρού, ενώ λευκαίνονται με χλώριο για να αποκτήσουν αυτή την άσπρη εμφάνιση τους. H κολπική έκθεση σε χημικές ουσίες που είναι ενδοκρινικοί διαταραχτές σε προϊόντα γυναικείας φροντίδας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη από την αναμενόμενη έκθεση στο υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική έρευνα για την άμεση επίδραση της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στον κόλπο. 

Πολλές μάρκες σερβιέτας περιέχουν υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, εξέτασε 11 μάρκες σερβιέτας έμμηνου ρύσεως και 4 μάρκες πάνες μιας χρήσης που πωλούνται στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.Πολλές μάρκες σερβιέτας αλλά και πάνες μιας χρήσης φάνηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που συνδέονται με βλάβες στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ορισμένες από τις ενώσεις ήταν: Ξυλένιο, ρεγιόν Τουλουίνη, Φθαλικές ενώσεις όπως DBP ή DEHP, μεθυλενοχλωρίδιο. Η ΕΕ ταξινομεί τις φθαλικές ενώσεις τοξικές για την αναπαραγωγή.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές για να διαλέξεις ένα καλύτερο προϊόν περιόδου;

Εγώ προσωπικά, επιλέγω την χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σερβιετών, σερβιετών και σερβιετακιών μιας χρήσης. Εναλλάσσω τη χρήση τους ανάλογα τις συνθήκες μου. Για παράδειγμα, αν ταξιδεύω δε χρησιμοποιώ επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες. Αν είμαι στο σπίτι μου, τις ημέρες της περιόδου, τότε αξιοποιώ τις επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες. 

Επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες που πλένονται και χρησιμοποιούνται πολλές φορές. 

 • Βιολογικό βαμβάκι ως βασικό υλικό
 • Μη χρήση συνθετικών υλικών ως βάση
 • Όχι αντιβακτηριδιακά ή αντιμικροβιακά ή με νανουλικό ασήμι υφάσματα
 • Η εταιρεία να έχει πλήρης διαφάνεια όλων των υλικών προς τον καταναλωτή.

Προσωπικά χρησιμοποιώ επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες από Wasteless Design. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους προσφέρουν απορροφητικότητα και αδιαβροχότητα ενώ παράλληλα αναπνέουν με αποτέλεσμα να μην προκαλούν εφίδρωση, φαγούρα και κακοσμία προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση από τα συμβατικά προϊόντα. Αυτές μπορούν να φορεθούν ακόμη και για 8 ή και περισσότερες ώρες χωρίς ερεθισμούς. Τα φτερά κουμπώνουν κάτω από το εσώρουχο με μεταλλικό κούμπωμα και κρατούν τη σερβιέτα σταθερή στη θέση της. Ανάλογα τις ημέρες του κύκλου μου, τις προσαρμόζω. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο θα χρειαστώ 2-3 ανά ημέρα και  7-10 για όλο τον κύκλο. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για το πως να τις χρησιμοποιήσεις αλλά και για να βρεις τι σου ταιριάζει εδώ.

Έχουν αυστηρές προδιαγραφές. Προέρχονται από:

 • Βιολογικό βαμβάκι GOTS, μπαμπού
 • Βιολογικό βαμβάκι με διαπνέουσα επίστρωση TPU
 • Μεταλλικά υποαλλεργικά κουμπώματα χωρίς νικέλιο.
 • Δε χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά που προκαλούν εφίδρωση, φαγούρα και δυσάρεστες οσμές και δεν περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων, συνθετικών αρωμάτων, δισφαινόλης Α, διοξινών, γλυφοσάτη, φθαλικών εστέρων ή άλλων επικίνδυνων χημικών. 

Σερβιέτες και σερβιετάκια μιας χρήσης. 

 • 100% οργανικό βαμβάκι
 • Χωρίς άρωμα
 • Χωρίς λευκαντικό ή χλώριο
 • Συσκευασία χωρίς πλαστικό

Δυο εταιρείες που χρησιμοποιώ είναι η Organyc & Νatracare Pads & Panty Liners. Η Organyc είναι από 100% oργανικό βαμβάκι, χωρίς βισκόζη, latex, ρεγιόν, συνθετικά και πλαστικά υλικά, λευκασμένη με φυσικό τρόπο (όχι χλώριο) και με πιστοποίηση AIAB – ICE. Παρομοίως, η Natracare δεν περιέχει χημικά, δεν έχει υποστεί λεύκανση με χλώριο, δεν περιέχει ρεγιόν, πλαστικά και άλλα παρόμοια συνθετικά υλικά. 

Κύπελλο Περιόδου

Προσωπικά, δε χρησιμοποιώ κύπελλο περιόδου. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο λόγο, απλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Είμαι της παλιάς σχολής. Της σερβιέτας.

Αν ωστόσο θέλεις να αγοράσεις, οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί το κύπελλο σου είναι: 

 • 100% medical grade σιλικόνη ΜΟΝΟ (όχι άλλα υλικά)
 • Μη βαμμένη σιλικόνη
 • Μην καθαρίζεις με τοξικά χημικά το κύπελλο. Προτείνεται βράσιμο ανάλογα τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Χωρίς αρώματα, λευκαντικά, ή αλλεργιογόνες ουσίες

Κάποιες εταιρείες που τηρούν αυτές τις προδιαγραφές είναι το Cora menstrual cup, Organicup The Menstrual Cup και το Gaia Menstrual Cup.

Τι να προσέχεις όταν διαλέγεις ένα προϊόν;

Μιας και υπάρχουν σίγουρα πολλές εταιρείες με σερβιέτες  από βιολογικό βαμβάκι, φρόντισε όταν επιλέγεις μια πιο καθαρή εναλλακτική :

 • Επίλεξε προϊόντα χωρίς άρωμα
 • Επίλεξε προϊόντα χωρίς χλώριο, που δεν είναι λευκασμένα
 • Επίλεξε βαμβακερά ταμπόν ή σερβιέτες χωρίς χλώριο
 • Δοκίμασε επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες από πιστοποιημένο βιολογικό βαμβάκι
 • Πολλές συμβατικές σερβιέτες μπορεί να συνδέονται με δερματικές αντιδράσεις
 • Διάβαζε τις ετικέτες των προϊόντων για να αποφύγεις τυχόν χημικά
 • Επίλεξε εταιρείες που έχουν διαφάνεια προς τα συστατικά τους, όπως και το αν περιέχουν άρωμα. 

* Το άρθρο μου ανανεώνεται με την προσθήκη ή την αφαίρεση δεδομένων ή και προϊόντων. Για να ενημερώνεσαι για τα ανανεωμένα άρθρα μου, εγγράψου στο newsletter μου 

Πηγές : 

Α ΜADE SAFE GUIDE: The Ultimate Guide to Period Products. madesafe.org (Made With Safe Ingredients™)

https://doi.org/10.1016/j.reprotox.2019.01.005

THE SCIENTIFIC COMMITTEE ON COSMETIC PRODUCTS AND NON-FOOD PRODUCTS INTENDED FOR CONSUMERS https://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/sccp/documents/out287_en.pdf

https://www.cdc.gov/cancer/vagvulv/pdf/vagvulv_facts.pdf

DOI: 10.1111/1471-0528.17668

DOI: 10.1111/1471-0528.17668 / doi: 10.1016/j.reprotox.2019.01.005

https://www.elsevier.com/connect/making-womens-sanitary-products-safer-and-cheaper

https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105465

https://doi.org/10.1016/j.reprotox.2019.01.005

DOI: 10.1111/1471-0528.17668

✨Βρες τις υφασμάτινες σερβιέτες Wasteless Design ➡️

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος