Ενδομητρίωση & Αδενομύωση

Ο πόνος της περιόδου είναι φυσιολογικός και μέρος του να είσαι γυναίκα.

Λάθος.

Τ' ότι είναι κοινό δεν σημαίνει οτι είναι φυσιολογικό.

Η αντίληψη ότι επειδή εμμηνοραγείς πρέπει να υποφέρεις είναι αποτέλεσμα άγνοιας και αμέλειας της ιατρικής κοινότητας, έλλειψη εκπαίδευσης και γνώσης για την εμμηνορραγία και τον έμμηνο κύκλο και κοινωνικά αποδεκτών αντιλήψεων που δεν εξυπηρετούν το γυναικείο σώμα.

Τι σημαίνει πονάω στη περίοδο ;

Ο πόνος της περιόδου είναι φυσιολογικός και μέρος του να είσαι γυναίκα. Αυτό είναι λάθος και θα σου εξηγήσω το γιατί.  Υπάρχουν 2 κατηγορίες δυσμηνόρροιας. Η δυσμηνόρροια είναι ο πόνος στην περίοδο:

 • Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια
 • Δευτερευοπαθή Δυσμηνόρροια

Η έλλειψη γνώσης που έχουμε είναι ότι δεν ξέρουμε τι σημαίνει πρωτο - και τι δευτερευον -. Αντιθέτως καλύπτουμε αυτά τα συμπτώματα μας με παυσίπονα, χάπια, διάφορες μορφές αντισυλλήψης και τα αποδεχόμαστε σαν κοινά.

Πρωτοπαθής Δυσμηνόρροια: 

 • Ο κοινός πόνος περιόδου
 • Ο πόνος είναι απλές κράμπες ή πόνος στο κάτω μέρος της λεκάνης την πρώτη μέρα ή τις δυο πρώτες μέρες της περιόδου 
 • Δεν προκαλείται απο υποκείμενο νόσημα
 • Μπορεί να ανακουφιστεί με παυσίπονο
 • Μπορεί να ανακουφιστεί με φυσικές μεθόδους ανακούφισης π.χ. συμπληρώματα ή βότανα και συνολικά ένα καλύτερο τρόπο ζωής που θα οδηγήσει σε ανώδυνους κύκλους.

Δευτεροπαθής Δυσμηνόρροια: 

 • Έντονος πόνος περιόδου
 • Παλλομένος, καυστικός, νιώθεις σαν να σε μαχαιρώνει κάποιος
 • Προκαλείται απο μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση, αδενομύωση, κύστες ή ακόμα και απο πυελική δυσλειτουργία ή προβλήματα με την ουροδόχο κύστη.
 • Δεν μπορεί να ανακουφιστεί απο παυσίπονα ή φυσικούς τρόπους
 • Προκαλεί εμετό
 • Δεν πας στην δουλειά ή σε άλλες δραστηριότητες

Η περιόδος (ο κύκλος σου) είναι μια φυσική φλεγμονώδης διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα σου με σκοπό την κυκλική αποβολή και αποκατάσταση της επένδυσης της μήτρας σου (ενδομήτριο).

Ο εμμηνορροϊκος κύκλος είναι κατά διαστήματα συγχρονισμένος με τη φωταύγεια και/ή τους βαρυμετρικούς κύκλους της σελήνης. Πιστεύεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών τείνουν να έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και να εμμηνορραγούν με την νέα σελήνη (Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 65(1), 45–48. doi:10.3109/00016348609158228 ).

Καθώς αυτό συμβαίνει, δε θα πρέπει να είναι επώδυνο. Λίγος πόνος είναι φυσιολογικός. Πόνος σημαίνει φλεγμονή. Οι προσταγλανδίνες (λιπίδια) εμπλέκονται σε φυσικές φλεγμονώδεις διεργασίες. Οταν πονάς πολύ στην περίοδο σημαίνει οτι έχεις πάρα πολλές απο τις προφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες που οδηγούν σε αρκετή φλεγμονή, δηλαδή αρκετός πόνος. Τι συμβάλλει σε αυτές τις προφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες; η κακή διατροφή, τα επεξεργασμένα σάκχαρα & οι υδ/κες και γενικά το junk φαγητό, μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, ο ανεπαρκής ύπνος, το αλκοόλ, η υψηλή ποσότητα καφεΐνης, η συναισθηματική πίεση, το στρες, η έλλειψη κίνησης. Δε θα πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματα σου. Θα πρέπει να μελετάς και να ακούς το σώμα σου. Να μάθεις γιατί το σώμα σου αντιδράει όπως αντιδράει και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Ο έμμηνος κύκλος είναι κάρτα αναφοράς της συνολικής σου υγείας

Πως να βελτιώσεις την περίοδο σου;

Πρώτο και βασικό είναι αν έχεις συμπτώματα τα οποία πιστεύεις ότι συγκαταλέγονται στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια, να απευθυνθείς σε ένα εξειδικευμένο ιατρό στην εμμηνορυσία για να σε κατευθύνει ή να σε ενημερώσει σωστά.  Αυτό το οποίο συστήνω εγώ είναι αφού βρεις το συνεργαζόμενο ιατρό και νιώθεις ασφάλεια, να ζητήσεις ορμονικές εξετάσεις, να κοιτάξεις τον θυρεοειδή αδένα αν δεν το κάνεις έστω μια φορά στα τρια χρόνια, να ζητήσεις ένα διακολπικό υπερηχογράφημα και μια πυελική εξέταση. Να μην φοβηθείς να μιλήσεις ανοιχτά για τα συμπτώματα που βιώνεις για να μπορεί να σε βοηθήσει. 

Μετά ανάλογα τις προτάσεις του ιατρού σου μπορείς να απευθυνθείς σε άλλες μορφές συμπληρωματικών θεραπειών για την βελτίωση της εμμηνορυσίας. Κατόπιν καθοδήγηση επαγγελματία που ειδικεύεται στις ορμονολογικές διαταραχές μπορείς να εισάγεις συμπληρώματα ή βότανα για την βελτίωση του κύκλου σου. Εδώ μπορώ να σε βοηθήσω εγώ. Γενικά με τα περιστατικά που δουλεύω, προτείνω περισσότερα αφεψήματα, εξατομικεύω συμπληρώματα ανάλογα τα συμπτώματα που βιώνουν, λιγότερα ζωικά προΐόντα και γαλακτοκομικά, περισσότερα φυτικά τρόφιμα αλλά και την διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ. 

Θέλεις να μάθεις πως να βελτίωσεις ολιστικά την περίοδο σου;

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος