Υγεία του δέρματος

Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις είναι το SKINCARE. Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για βέλτιστη υγεία του δέρματος; Οι κρέμες δέρματος με βάση την επιστήμη, η φωτοθεραπεία χαμηλού επιπέδου και οι συσκευές μικρορεύματος είναι μερικές μόνο από τις καλύτερες μεθόδους για νεανικό δέρμα. 

Πώς μπορεί το δέρμα σου να συνδέεται με την ορμονική σου υγεία; Μπορεί. Ενώ κάποιος μπορεί να σκεφτεί το εμφανές, την ακμή ως το πιο άμεσο παράδειγμα, διάφορες ενώσεις που υποστηρίζονται από την έρευνα για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες μπορούν να σε υποστηρίξουν και κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Ωστόσο, επειδή ο κύκλος σου αλλάζει με τα χρόνια και το δέρμα αλλάζει μετά τα 35 λόγω το ότι μπαίνουμε στην προ εμμηνόπαυση, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τη φροντίδα του δέρματος σου τόσο το καλύτερο. Παρακάτω παραθέτω τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε γύρω από διάφορες ενώσεις αλλά και σου προτείνω προϊόντα που εγώ αγαπώ και χρησιμοποιώ.

Η έρευνα μου χωρίζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος θα αναλύσω τις πιο συνήθεις ενώσεις που συναντάς σε προϊόντα του εμπορίου, στο 2ο  μέρος θα σου αναλύσω διάφορες συσκευές που υπάρχουν στην αγορά π.χ. την φωτοθεραπεία χαμηλού επιπέδου (LLT) ή τη φωτοβιοτροποποίηση και τέλος στο τρίτο μέρος θα δούμε το κομμάτι της διατροφής γιατί η πραγματική αντιγήρανση ξεκινάει από τα μέσα και αντανακλάται προς τα έξω.

Για ποιους παράγοντες υπάρχουν δεδομένα για την τοπική αντιγήρανση του δέρματος;

Αντηλιακό, όλο το χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες

Το αντηλιακό αποτρέπει τη βλάβη του DNA και μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα με τη χρήση αντηλιακού προστατεύεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος σου, διατηρώντας τη σφριγηλότητα του. Συστήνεται η καθημερινή χρήση με SPF 30 και άνω για την πρόληψη του σχηματισμού λεπτών γραμμών και ρυτίδων, καθώς και άλλων ενδείξεων βλάβης από τον ήλιο. Αν εκτίθεσαι σε άμεσο ηλιακό φως, το αντηλιακό σου θέλει ξανά εφαρμογή, κάθε περίπου 1-2 ώρες, ανάλογα το τύπο του δέρματος σου. Εγώ προσωπικά επιλέγω για το πρόσωπο το  CLEAN SUNSCREEN ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ SPF30 ΜΕ ΧΡΩΜΑ της Αegli Premium Organics. Περισσότερες πληροφορίες για τα αντηλιακά μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο μου εδώ.

Yαλουρονικό οξύ

 Το υαλουρονικό οξύ δια στόματος μπορεί να ενυδατώσει το ξηρό δέρμα, να αυξήσει την περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ, να μειώσει τις ρυτίδες, να ενισχύσει την ελαστικότητα του δέρματος αλλά και τη λάμψη, οδηγώντας σε βελτιωμένη εμφάνιση του δέρματος. Ενώ πολλά προϊόντα για την υγεία του δέρματος περιέχουν υαλουρονικό οξύ για τοπική εφαρμογή, δια στόματος φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική η δράση του. Με τη γήρανση, η έρευνα έχει αναδείξει ότι τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος του δέρματος φαίνεται να μειώνονται. Στα νεανικά μας χρόνια τα επίπεδα μας είναι υψηλότερα. Τοπικά, συστήνεται μια ενυδατική κρέμα δυο φορές την ημέρα με μια ποσότητα τουλάχιστον 1-1,5% υαλουρονικό οξύ. Προσωπικά χρησιμοποιώ την ενυδατική κρέμα της Aegli Premium Organics  PERFECTING ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΛΕΒΑΝΤΑΕίναι εμπλουτισμένη με Υαλουρονικό οξύ, Μαύρο Τσάι Kombucha και εκχύλισμα Σπόρων Αχλαδιού, που βελτιώνουν το ανάγλυφο του δέρματος, χαρίζουν φωτεινότητα και ορατά πιο ομοιόμορφο τόνο. 

Δια στόματος, η ποσότητα υαλουρουνικού οξέος που προτείνεται είναι τα 100mg/ημέρα. Ένα συμπλήρωμα που περιέχει αυτή την ποσότητα είναι το TerraNova Hyaluronic Acid Complex (απαιτείται εξατομίκευση αν είμαστε σε φαρμακευτική αγωγή λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων). 

Ρετινοειδή: Ρετινόλη ή ρετινοίκό οξύ / τρετινοΐνη

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή (ρετινοικό οξύ) είναι πιο ισχυρά και αποτελεσματικά από τα άλλα ρετινοειδή  ειδικά σε άτομα με προχωρημένα σημάδια γήρανσης. Αυτό όμως δεν απορρίπτει τη χρήση της ρετινόλης. Τα ρετινοειδή είναι μια μορφή βιταμίνης Α που βοηθούν στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, στη βελτίωση της υφής του δέρματος και του τόνου του δέρματος. Επίσης, γνωρίζουμε ότι βοηθούν στην ακμή. Οι δερματολόγοι το γνωρίζουν πολύ καλύτερα μιας και τα συνταγογραφούν για αρκετές περιπτώσεις ακμής. 

Η ρετινόλη, που θα δεις σε πολλά προϊόντα του εμπορίου να την περιέχουν, δεν είναι συνταγογραφούμενη από γιατρό. Αυτή είναι συνήθως λιγότερο ισχυρή και χρησιμοποιείται για ηπιότερους σκοπούς αντιγήρανσης. Η ρετινόλη μετατρέπεται σε τρετινοΐνη στο δέρμα. Μπορεί, ωστόσο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δεις αποτελέσματα. Λόγω της πιθανής αύξησης ευαισθησίας του δέρματος στον ήλιο, τα προϊόντα βιταμίνης Α, ρετινόλη ή τρετινοΐνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς το βράδυ. Οποιαδήποτε έναρξη χρήσης τους θα πρέπει να γίνεται σε μια μικρή δοσολογία οδηγούμενοι σταδιακά στην αύξηση ποσότητας χρήσης, εφόσον το δέρμα την έχει ανεχτεί. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και η ρετινόλη μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα. Επιπλέον, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με χαμηλή συγκέντρωση ρετινοειδών και να αυξήσετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό του δέρματος. Αν θέλεις να ξεκινήσεις τη χρήση της ρετινόλης που δεν είναι συνταγογραφούμενη, γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα που αναμειγνύουν τη ρετινόλη με άλλα ενεργά συστατικά μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά και να αναστρέψουν εν μέρει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Μια πρόταση μου είναι ο REJUVENATING ΟΡΟΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ, βιολογικό ροδόνερο, Schisandra chinensis berries & Μαύρο τσάι Kombucha από την Αegli Premium Organics. 

Τόσο η τρετινοΐνη και η ρετινόλη δείχνουν τα καλύτερα αποτελέσματά τους μετά από περίπου έξι μήνες έως ένα χρόνο συνεχούς χρήσης. Επομένως, απαιτείται συνέπεια και υπομονή. 

AHAs & ΒΗAs οξέα

Δυο τύποι οξέων τα οποία βελτιώνουν την υφή του δέρματος, μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και αποφράσσουν τους πόρους. Ωστόσο, και τα δυο οξέα χρησιμοποιούνται διαφορετικά.  Πιο συγκεκριμένα, τα ΑΗΑ, τα πιο γνωστά που ίσως να έχεις ακούσει ή συναντήσει στην αγορά είναι το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Αυτά συστήνονται κυρίως σε άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα μιας και δεν προκαλούν εύκολα ερεθισμό όπως τα BHAs. Όσον αφορά τις αντιγηραντικές ιδιότητες των ΑΗΑs, φαίνεται να υποστηρίζουν τη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων ενώ βελτιώνουν την υφή του δέρματος.

Τα ΒΗΑ, είναι ελαιοδιάλυτα. Δρουν στους πόρους, διαλύοντας το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής και κηλίδων. Αυτά συστήνονται κυρίως σε άτομα με ακμή ή λιπαρό δέρμα αλλά και για τη μείωση της φλεγμονής. Όπως και τα ΑΗΑ, τα ΒΗΑ έχουν και αυτά αντιγηραντικά οφέλη. Όπως και με τα προϊόντα βιταμίνης Α, συστήνεται η χρήση τους να ξεκινάει σιγά σε χαμηλή συγκέντρωση η οποία θα αυξάνεται παροδικά.

Ο λόγος ότι μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Εγώ τι χρησιμοποιώ; Για τώρα, δε χρησιμοποιώ κάτι. 

Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη, γνωστή ως βιταμίνη Β3, μπορεί να αναστείλει τις σιρτουίνες, οι οποίες είναι σημαντικές πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη διατήρηση του DNA και του επιγονιδιώματος. Δια στόματος είναι πιο αποτελεσματική στα πλαίσια του anti-aging. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτουμε την τοπική της χρήση; Όχι, αντιθέτως γνωρίζουμε ότι η τοπική νιασιναμίδη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη ρύθμιση της παραγωγής λιπαρότητας. Χρησιμοποιείται γενικά από άτομα με λιπαρό δέρμα. Δια στόματος, η συμπληρωματική μορφή της νιασιναμίδης σε ΝΜΝ θεωρείται ανώτερη από την απλή μορφή της Β3 ή το NR (nicotinamide riboside). 

Πεπτίδια

Τα πεπτίδια μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και να δώσουν σήμα στο σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, τα πεπτίδια μπορούν να βελτιώσουν την υφή του δέρματος και να συμβάλλουν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Υπάρχουν διάφορα είδη πεπτιδίων, όπως τα πεπτίδια χαλκού, το Matrixyl 3000, το Palmitoyl oligopeptide, το Palmitoyl pentapeptide-4, και το Acetyl hexapeptide-8. Όλα τα πεπτίδια έχουν δεδομένα για το πως υποστηρίζουν τη σύνθεση κολλαγόνου, το πως βοηθάνε στη μείωση εμφάνισης των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης αλλά και τ'ότι βελτιώνουν την υφή του δέρματος. 

Ορισμένα προϊόντα που προτείνω (η χρήση των οποίων οφείλεται να εξατομικευτεί στις ανάγκες του δέρματος σου):

  • The Ordinary Matrixyl 10% + HA High Strength Peptide Formulation 30ml 

  • 6 Peptide complex Serum  Mary & May

  • Medik8 Liquid Peptides 30ml

  • The Ordinary Multi-Peptide + HA Serum - Anti-aging serum 

  • Intermed Eva Belle DMAE & Acetyl Hexapeptide-8, 10ml
     
  • The Ordinary Multi-Peptide + Copper Peptides 1%

Χρειάζεται να χρησιμοποιείς όλα τα προϊόντα που αναφέρω για να πετύχεις το καλύτερο δέρμα; Όχι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς όλα τα προϊόντα του εμπορίου που κυκλοφορούν. Αυτό το οποίο έκανα εγώ είναι ότι συμβουλεύτηκα μια αισθητικό που με καθοδήγησε στις ανάγκες του δέρματος μου και από εκεί με βάση την ανεξάρτητη έρευνα που έκανα, βρήκα low tox προϊόντα που μου ταιριάζουν. Το skincare απαιτεί υπομονή, τόσο στο να βρεις τι ταιριάζει στο δικό σου δέρμα αλλά και να κάνεις υπομονή στη χρήση τους. 

* Το άρθρο μου ανανεώνεται με την προσθήκη ή την αφαίρεση δεδομένων ή και προϊόντων. Για να ενημερώνεσαι για τα ανανεωμένα άρθρα μου, εγγράψου στο newsletter μου 

Πηγές:

Grishko, V et al. Journal of Biological Chemistry. 2009 Apr 3; 284(14): 9132–9139; Juncan, A et al. 2021 Aug; 26(15): 4429; Gorouhi, F., & Maibach, H. I. (2009).  International Journal of Cosmetic Science, 31(5), 327-345. Schagen, S. K. (2017). Topical Peptide Treatments with Effective Anti-Aging Results. Cosmetics, 4(2), 16; International Journal of Cosmetic Science, 31(5), 327-345

Θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του δέρματος σου;

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος