Διατροφή

Μια απο τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι είναι τι προτείνω για τηγάνι; Τι χρησιμοποιώ εγώ; Και αν το υλικό που υπάρχουν στα τηγάνια του εμπορίου είναι τοξικό. 

Για να δούμε…

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, οι γρατσουνισμένες και γδαρμένες επιφάνειες σε αντικολλητικά σκεύη τα οποία είναι επικαλυμμένα με τεφλόν, φαίνεται να μπορούν να απελευθερώνουν πάνω από 2 εκ. Μικρο πλαστικά και νανοπλαστικά στα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν PFAS στην κυκλοφορία του αίματος.Τα PFAS έχουν συνδεθεί με καρκίνους (π.χ.στήθος), υπογονιμότητα, θυρεοειδίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα και ορμονικές διαταραχές.

Τι είναι οι PFAs;

Είναι οι per- and polyfluoroalkyl substances (=πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) οι οποίες είναι γνωστές ως και «forever chemicals» επειδή διασπώνται εξαιρετικά αργά.Τα περισσότερα αντικολλητικά σκεύη είναι κατασκευασμένα με PTFE, επίσης γνωστά ως Teflon, έναν τύπο PFAS. Το PTFE κάνει το μαγείρεμα και το πλύσιμο γρήγορα και εύκολα. Το PTFE αρχίζει να διασπάται στους περίπου 300 βαθμούς Κελσίου, με τοξικές αναθυμιάσεις όπως τα PFOAs να αρχίζουν να απελευθερώνονται στον αέρα. Για να φθάσει σε αυτή την υψηλή θερμοκρασία χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να ζεσταθεί το τηγάνι.

Πώς μπορείς να μειώσεις την έκθεση στις PFAS;

  • Επένδυσε σε ένα αποτελεσματικό φίλτρο νερού. Συστήνεται ένα αντίστροφης όσμωσης. 
  • Ξεσκόνιζε πιο συχνά με ένα βρεγμένο πανί την σκόνη και σκούπιζε με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα σωματίδια σκόνης μπορούν να μεταφέρουν αρκετές επιβλαβείς χημικές ουσίες που εκπέμπονται από έπιπλα, ρούχα, προϊόντα οικιακής χρήσης
  • Συσκευασίες τροφίμων : takeaways, pizza boxes, microwave popcorn, περιτυλλιγμάτα τροφίμων - μείωσε το delivery, τα συσκευασμένα τρόφιμα και προτίμησε να μαγειρεύεις τα γεύματα σου
  • Πολλά καλλυντικά (σαμπουάν, οδοντικό νήμα, make-up κ.α.) περιέχουν συχνά PFAS. Απόφυγε αδιάβροχα προϊόντα και προϊόντα με PTFE ή "φθορο- (fluoro-)" 
  • Αντικατέστησε τα Teflon τηγάνια με τις παρακάτω επιλογές ή μην τα ξύνεις με μεταλλικά μαγειρικά αντικείμενα ή λειαντικά καθαριστικά και μην τα υπερθερμαίνεις όταν μαγειρεύεις. Προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ πλέον.

Πώς πρέπει να είναι το τηγάνι σας;

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος