Σεξουαλική Υγεία & Σχέσεις

 Δουλεύοντας με αρκετά περιστατικά με κολπικές λοιμώξεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει ντροπή και μυστικότητα σχετικά με την υγεία του κόλπου μας.  Η υγεία του κόλπου είναι ΚΟΙΝΗ και πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα.  Πως μπορείς να βοηθήσεις την υγεία του κόλπου σου;

Ποιες είναι οι κολπικές λοιμώξεις;

Το φυσιολογικό κολπικό οικοσύστημα είναι ένα περιβάλλον που διαθέτει υψηλά επίπεδα ειδών γαλακτοβακίλλων που παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτό διατηρεί ένα χαμηλό και όξινο pH (4.0–4.5), το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη αρνητικών και θετικών κατά Gram αναερόβιων βακτηρίων. Συχνές αλλαγές στο pH του κολπικού καναλιού επιτρέπουν τον υπερπληθυσμό των κακών βακτηρίων. Τα καλά βακτήρια χρειάζονται ένα όξινο περιβάλλον για να κατοικήσουν. Η πιο κοινή κολπική λοίμωξη είναι η βακτηριακή κολπίτιδα - είναι σημαντικό να πάρεις καθοδήγηση από τον ιατρό σου αν παρατηρήσεις συμπτώματα, με τα πιο συχνά να είναι η οσμή παρόμοια με ψάρι ή μια λεπτή, υδαρής ή γκρι όψη συνοδείας πιθανού κνησμού ή πόνου. Τα συμπτώματα μεταξύ άλλων κολπικών λοιμώξεων (VC, trichomoniasis, CV, AV) μπορεί να διαφέρουν.

Τι γίνεται με τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Αν βιώνεις συμπτώματα είναι σημαντικό να εξετασθείς από τον ιατρό σου.

Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη βακτηριακή κολπίτιδα;

  • Χαμηλή ανοσολογική ανθεκτικότητα
  • Μοτίβα Ύπνου
  • Επίπεδα Στρες (Το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει το μικρο βίωμα, τόσο στο έντερο όσο και στον κόλπο. Η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσσογόνες καταστάσεις μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία θα επηρεάσει τα επίπεδα γλυκογόνου στον κόλπο και κατά συνέπεια τους πληθυσμούς γαλακτοβακίλλων)
  • Δραστηριότητα οιστρογόνων και πιθανές ορμονικές επιδράσεις στο κολπικό μικρο βίωμα (π.χ. εμμηνόπαυση)
  • Ιστορικό σεξουαλικής Υγείας και συντρόφων; χρήση κολπικών λιπαντικών ή κοινή χρήση κολπικών σεξουαλικών παιχνιδιών
  • Απροστάτευτη σεξουαλική επαφή - το σπέρμα είναι αλκαλικό - μπορεί να εξουδετερώσει την κολπική οξύτητα για 6-17 ώρες
  • Κάπνισμα (η χρήση τσιγάρου έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα βιογενών αμινών που επηρεάζουν τη μολυσματικότητα των μολυσματικών παθογόνων και αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση. Οι βιογενείς αμίνες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην κολπική δυσοσμία σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα κολπικών γαλακτοβακίλλων).
  • Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού επιδρούν αρνητικά στους κολπικούς γαλακτοβάκιλλους.
  • Εμμηνορρυσία - το αίμα της περιόδου είναι αλκαλικό. Μερικές γυναίκες με βαριά περίοδο έχουν μεγαλύτερο θέμα με BV, ειδικά πριν την περίοδο.
  • Χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών στην περιοχή του αιδοίου και του κόλπου—αυτά τα σαπούνια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους «καλούς» γαλακτοβάκιλλους.

Σε περιόδους υψηλού στρες, μετά από αντιβιώσεις ή συμβάν διασταυρούμενης μόλυνσης συμβουλεύεται να υποστηρίζεται η κολπική οικολογία για μια περίοδο 4-6 εβδομάδων.

Βρες το πλήρη οδηγό προσέγγισης για τις κολπίτιδες εδώ

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος