Γονιμότητα
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει στην αγορά των αποσμητικών να απομακρύνεται το αλουμίνιο και όλο και περισσότερο οι καταναλωτές να επιλέγουν πιο φυσικά, low tox αποσμητικά. Τι ισχύει όμως; και πως μπορείς να επιλέξεις ένα καλύτερο αποσμητικό για σένα;

Το αλουμίνιο λειτουργεί μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες. Επειδή τα αντιιδρωτικά ή αποσμητικά στις μασχάλες εφαρμόζονται κοντά στο στήθος και περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά, αρκετοί επιστήμονες έχουν προτείνει πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης τους και του καρκίνου του μαστού. 

Ο ρόλος του αλουμινίου αμφισβητείται. Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με καρκίνο του μαστού. Το πόρισμα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να δικαιολογούν ανησυχία. Ωστόσο, φαίνεται ότι:

 • Το αλουμίνιο φαίνεται να συγκεντρώνεται στον ιστό του μαστού και ότι μπορεί να προκαλέσει γονιδιακή αστάθεια στον ιστό του μαστού.
 • Μπορεί να αλλάξει την κυτταρική διαίρεση (πιθανή πρόδρομη ουσία για τον καρκίνο)
 • Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, φαίνεται τα επίπεδα αλουμινίου να είναι υψηλότερα.
JJ Appl Toxicol. 2011 Apr;31(3):262-9; Journal of Inorganic Biochemistry Volume 128, November 2013, Pages 257-261; J Appl Toxicol 2012 Mar;32(3):233-43.; J Inorg Biochem. 2011 Nov;105(11):1484-8.;https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet

Πως πρέπει να είναι ένα αποσμητικό;

Το αν επιλέξεις ένα αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο αυτό είναι προσωπικό θέμα. Ωστόσο, ορισμένα κριτήρια για το πως να επιλέξεις ένα κατάλληλο αποσμητικό είναι:

 • Χωρίς αλουμίνιο,
 • Χωρίς αρώματα (undisclosed fragrance, parfum, perfume),
 • Χωρίς parabens (Propyl paraben (Propyl p-hydroxybenzoate)),
 • Χωρίς pthalates, ΒΗΑ, ΒΗΤ, DEA, TEA
 • Να μην είναι aerosol (spray)
 • Χωρίς αλκοόλ

Τα αεροζόλ και αντιιδρωτικά αποσμητικά μπορεί να αποτελούν πιθανή πηγή βενζολίου. Το βενζόλιο ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Η έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να συμβεί με εισπνοή, από του στόματος και μέσω του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του μυελού των οστών. Το βενζόλιο διασπάται στο ήπαρ και τα υποπροϊόντα του μεταφέρονται στον μυελό των οστών και οδηγούν σε τοξικότητα του μυελού των οστών. Το βουτάνιο, το ισοβουτάνιο, το προπάνιο και η αλκοόλη χρησιμοποιούνται συνήθως σε αεροζόλ προϊόντα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πηγές μόλυνσης από βενζόλιο (CDC | Facts about Benzene, CDC, Benzene, Snyder R, Hedli CC. An overview of benzene metabolism. Environ Health Perspect. 1996, Suppl 6(Suppl 6):1165-71., https://www.safecosmetics.org/chemicals/butylated-compounds/)

Γιατί είναι σημαντικό αν ένα προϊόν αναγράφει parfum ή fragrance να γίνεται αναφορά από την εκάστοτε εταιρεία σχετικά με την πηγή του αρώματος;

Αν στα συστατικά ενός προϊόντος αναγράφεται ότι περιέχει fragrance ή parfum, η εταιρεία μπορεί να επιλέξει να αναγράψει την πηγή αυτού, ιδιαίτερα αν είναι φυσική. Αν δεν αναγράφει την πηγή (δεν υποχρεούται όμως) τότε πολύ πιθανόν είναι συνθετικό άρωμα, το οποίο είναι ενδοκρινικός διαταράκτης. Γιατί αυτό; Σε συνθετικά αρώματα συνήθως τα χημικά συστατικά του αρώματος προστατεύονται ως εμπορικά μυστικά και περιγράφονται στην ετικέτα μόνο ως «άρωμα». Η έκθεση Breast Cancer Prevention Partners το 2018, ανάφερε ότι οι χημικές ουσίες των αρωμάτων συνδέονται με επιβλαβείς χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία στα καλλυντικά. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες φαίνεται να κρύβουν μην επισημασμένες τοξικές χημικές ουσίες στα προϊόντα τους. Αρκετά αρώματα αν δεν αναφέρεται η πηγή τους, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, διαταραχές ορμονών και άλλα (J. Xenobiot. 2023, 13(1), 121-131, Breast Cancer Prevention Partners 2018, Right to know, Exposing toxic fragrance chemicals in beauty, personal care and cleaning products -https://www.bcpp.org/wp-content/uploads/2018/09/BCPP_Right-To-Know-Report_Secret-Toxic-Fragrance-Ingredients_9_26_2018.pdf).

Τα αποσμητικά κρύσταλλος είναι καλύτερα; 

Ένα από τα βασικά συστατικά των αποσμητικών κρυστάλλου είναι το potassium alum, το οποίο θεωρείται ασφαλές από το FDA. Αυτό είναι ένα ανόργανο άλατο με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.Πολλοί κρύσταλλοι όμως περιέχουν άρωμα χωρίς να αναγράφεται η πηγή τους, τους οποίους δεν προτείνω. Διαβάζετε τα συστατικά. Είναι ίδιο το potassium alum με το αλουμίνιο; Δεν ξέρουμε, δεν υπάρχουν δεδομένα ακόμα. Μέχρι στιγμής, με βάση τα δεδομένα που έχουμε,  ο κρύσταλλος θεωρείται μια ασφαλής επιλογή αποσμητικού. Αν το είναι αποτελεσματικός στο δικό σας σώμα, το γνωρίζετε μόνο οι ίδιοι μετά από δοκιμή (https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/705178-POTASSIUM_ALUM/, https://www.banglajol.info/index.php/ICPJ/article/view/17512)

Ορισμένες προτάσεις φυσικών αποσμητικών που προτείνω είναι:

 • Salt of Earth Unscented Deodorant Balm & Stick
 • Kutis Bicarb Free Deodorant Unscented (το συγκεκριμένο το έχω δοκιμάσει. Ωστόσο, να αναφέρω ότι είναι πολύ σκληρό στην εφαρμογή ειδικά τους κρύους μήνες του έτους).
 • Nuud Vegan αποσμητικό 15ml (Δεν το έχω δοκιμάσει, ωστόσο αρκετός κόσμος μου ανέφερε ότι έχει κατηγορηθεί - και αυτό οδήγησε στην απόσυρση του ή αλλαγή στη σύσταση του) Ότις τους δημιούργησε κύστες). 
 • Sukin Naturals - Natural Deodorant 
 • Ben & Anna Natural Deodorant Pure, fragrance free
 • Jason - Deodorant Stick
 • Endro Cosmetics - Organic Deodorant Balm Fragrance Free
 • Caudalie Vinofresh Deodorant 24h Stick
 • Lavera Κρεμώδες Αποσμητικό Φυσικό
 • Wild - Natural Refillable Deodorant - Vegan
 • Urtekram - Wild Lemongrass Deodorant Roll-On
 • Urtekram - No Perfume Deo Crystal Roll-On

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος